Acclimatisering
Blijf op de hoogte en volg anja
08 Juli 2022 | Italië, Champoluc
Gistermiddag samen met Walter aangekomen in Saint Jacques, Italië wat op 1695 mtr. ligt. Vanaf deze plaats starten we as zondag.
Vanmorgen zijn Eddie, Bert-Jan, Walter en ik met de ski lift omhoog gegaan tot 2000 mtr. Hoger met de ski lift kan alleen in t weekend. Vanuit daar zijn we met z’n drieën (Eddie ging zelf) de Testa Grigia route van 3315 mtr hoogte gaan lopen. Bert-jan had al drie dagen in Zwitserland boven de 3000 mtr gezeten dus was op gympen en n kleine rugzak. Eddie heeft deze week ook al meerdere toppen beklommen, dus hij ging voor de zon en de rust. Walter en ik op de bergschoenen en de complete bepakking van /-10 kg bij. Ook voor het eerst stokken mee maar dat was bij mij niet echt n succes. [e-1f633] Later meer hierover . Het is erg warm hier [e-1f605][e-1f605]. Ze zeggen veel te warm, vooral voor alpinisme en men vraagt zich af of het wel verantwoord en dus verstandig is om einde week de Mont Blanc te beklimmen. Natuurlijk zijn ze hier extra voorzichtig mede omdat er afgelopen weekend meerdere dodelijke ongelukken waren. Zowel met als zonder gidsen. We hebben nog n paar dagen dus hopelijk valt daarboven nog wat sneeuw. Anders gewoon n andere berg want veiligheid en heelhuids thuiskomen gaat boven alles.
Vanmiddag gaf mijn Garmin tijdens de tocht min 25 en Max 34 graden aan. Dus t was flink zweten en veel water drinken. Halverwege verloor ik n literfles, gelukkig was die bijna leeg en had ik nog n extra volle fles water bij me. Bij 2600 mtr ben ik gestopt. Bert-jan en Walter zijn nog doorgegaan tot resp 3000 en 2800 mtr. Ik ben lkr in t gras gaan zitten en heb genoten van het uitzicht. Na ongeveer 30 min de rugzak weer om en toch nog verder omhoog gegaan tot 2750 mtr.
De warmte, het klimmen maar ook de omschakeling van lucht valt mij tegen. Met afdalen tot nu toe niets aan de hand. Hopelijk wen ik er snel aan. [e-1f64f][e-1f3fc] In ieder geval besloten om morgen met de lift zo hoog mogelijk te gaan. Daar kort te wandelen, goed uit te rusten, genieten van het uitzicht en de zon en om zo verder te acclimatiseren.
Betreft de stokken, ik had ze geleend en het lukte mij niet om 1 van de 2 stokken uit te schuiven. Dus dan maar op één stok naar boven wat natuurlijk niet echt werkt. Zeker niet voor je stabiliteit. Uiteindelijk heb ik ze opgeborgen in de rugzak maar ook dat was niet fijn. Mijn rugzak die al behoorlijk zwaar was gaat naar achter als ik vanuit een gebogen klimhouding omhoog kom. Dus om er alles aan te doen om de week zo goed mogelijk door te komen heb ik vanmiddag hier maar nieuwe stokken gekocht. Gelukkig kan ik ze tijdens trailrunning gebruiken en aangezien ik dat vaker doe was die aankoop beslissing snel gemaakt. De man in de winkel fixte ook nog de tegenstribbelende stok dus Harm niets aan de hand [e-1f609]
Toen ook maar meteen n 1,5 liter waterzak gekocht die in de rugzak bevestigd kan worden. zo kan ik en gemakkelijker drinken en verlies ik geen extra fles meer [e-1f917] . Dagelijks met 2,5 liter water op pad, zou voldoende moeten zijn.
Fijn en z[e-2600]️nnig weekend allemaal
09 Juli 2022 - 00:02
Marianne :
Rustig aan en inderdaad veiligheid boven alles -
09 Juli 2022 - 11:01
Pieter:
Kijk goed uit,maar is wel geweldig wat jullie doen,en speciaal jij Anna,w 's 't ben je toch een doorzetter,super vrouwtje,en geniet van al moois daar,grt pieter -
09 Juli 2022 - 16:35
Fokje:
Anja heel veel succes! -
09 Juli 2022 - 19:56
Thea :
Heel veel succes Anja geniet ervan , maar ben voorzichtig!!