Yessss I did it :-) - climbing to the Top
Blijf op de hoogte en volg anja
15 Juli 2022 | Italië, Ayas
Dag 5 climbing to the Top
04.30 uur start naar de Top van de Castor met 4226 hoogtemeters. Scott moest helaas afhaken ivm n ontsteking aan zijn voet. Echt balen !! Hij is niet de enige inmiddels 4 personen om verschillende redenen gestopt. Dus verder met mijn klim en touw maatje Walter en een nieuwe gids Francesco. Dit keer hoe dan ook naar de top, geen rotsen wel gletsjer, sneeuw spleten en veel ijs. Voor t eerst ook de ijs pikkel moeten gebruiken bij t klimmen. Weer kortademig bij vertrek, hoge hartslag bij t omhoog lopen en bij t klimmen tegen de steile helling en wederom de gedachte waar ben ik aan begonnen!
Het was erg mistig en misschien wel beter zo want dit keer konden we niet zien hoe steil het in werkelijkheid was en hoe ver we nog moesten klimmen om de top te kunnen bereiken. Ook boven was het een voordeel, we konden nl niet zien hoe steil het naar beneden was.[e-1f648][e-1f648] “met pijn en moeite” hebben Walter en ik de Top bereikt. YESSSS we did it[e-1f4aa][e-1f4aa] een kort foto momentje met de NdTvK vlag waar onze sponsoren op staan en meteen door over de kam naar beneden
Zo’n kam is op plaatsen maar zo’n 20 cm breed en links en rechts kijk je ver de diepte in. Hier moet je echt geen hoogtevrees hebben [e-1f609] Zie foto [e-1f648][e-1f648][e-1f648] (de heldere foto is niet van vandaag maar zo ziet de top naar de Castor eruit) Rest van de groep was sneller en gezien de kou op de top zijn zij doorgelopen en zouden we elkaar bij de berghut ontmoeten.
Omlaag via de traverse naar Quintino Sella Hut (3580m) minder angstig en de mist trok gelukkig weg waardoor we nu een prachtig uitzicht naar de andere bergen hadden. De sneeuw werd papperig en soms zakte je tot over de knieën weg. Eenmaal bij de rest aangekomen nog even n fotomomentje met de Rooyse jongens, Wim Walter Lucien en Eddie, samen met de Piëlhaas vlag die ik vanuit thuis meegenomen had. Korte pauze en afdalen over rotsen naar beneden tot 2700 mtr. Daar met de jeep taxi terug naar t dal Dit was ook n hele ervaring,10 personen in n jeep hobbelend over n smal bergpad vol met grote stenen [e-1f648][e-1f648][e-1f648] Al met al vandaag 9,3 km in 7.20 uur met 811 hoogtemeters en daling van 1586 mtr
Terug in t dal waar we dit keer overnachten in n hotel. hopelijk met n betere nachtrust dan de afgelopen twee dagen toen met de hele groep bij elkaar op één slaapzaal lagen.
De afsluiting was vanmiddag/vanavond ipv zondag want de Mont Blanc gaat helaas niet door.Te gevaarlijk daarom hebben de Franse de berg afgesloten voor de meest gangbare route(s). Erg jammer natuurlijk, vooral voor de ervaren klimmers. Zelf twijfelde ik of ik wel mee zou kunnen / mogen gaan. Gezien mijn snelheid en t moeilijke stuk met de steenslag. Tijdens een drankje in de tuin van het hotel heeft iedereen zijn / haar ervaringen gedeeld. Heel prettig om zo af te sluiten ook omdat een aantal van de groep morgen al vertrekken. De conclusie was n diverse maar leuke groep, nieuwe “vrienden” een interessante, uitdagende en sportieve week maar ook dat als je, je voor n ander inzet dat dat eigenlijk nog de meeste voldoening geeft. Climbing for a higher purpose! Daarna gezamenlijk gegeten. Morgen n rustdag en wordt er door het gidsen bureau naar n alternatief gezocht. Dus lkr uitslapen en het wekkertje op 8.15 uur.
Ik post ook graag het verslag van dag 5 van Jan die hij vandaag op de fb pagina van ndtvk heeft geplaatst. Zeker de moeite waard om te lezen! “Waar er acht jaar geleden nog volop sneeuw tot aan t meer lag is dat nu compleet weg”
15 Juli 2022 - 07:12
Marlène :
Super Anja you did it , wat een geweldige ervaring -
15 Juli 2022 - 13:18
Marianne :
Wat een ervaring, super knap -
19 Juli 2022 - 07:16
Jeanneke :