Thuis - Reisverslag uit Venray, Nederland van anja linskens - WaarBenJij.nu Thuis - Reisverslag uit Venray, Nederland van anja linskens - WaarBenJij.nu

Thuis

Blijf op de hoogte en volg anja

01 Augustus 2022 | Nederland, Venray

Nu twee weken later kijk ik nog steeds met trots terug op de klimweek. Een sportieve week met veel emoties. Mooie en dierbare herinneringen gemaakt. Lieve mensen ontmoet met allemaal een eigen verhaal. Geweldige natuur foto’s gemaakt en die mooie uitzichten nog steeds op m’n netvlies staan.

als mensen mij nu vragen of ik t nog eens zou doen dan is mijn antwoord ik denk t wel. Zeker om door de sneeuw een berg op te lopen. Het echte klimmen zoals bij de pollux weet / denk ik niet. Misschien wel maar dan zou ik zeker anders trainen / me anders voorbereiden.

Wie weet komt t er nog ooit van en anders ook oké want deze schitterende ervaring zit in the pocket. [e-1f917]

Oh ja lucky us …

We zijn net op tijd geweest want vorige week werd deze info met ons gedeeld.

Hier een korte melding / waarschuwing over de uitzonderlijke situatie die momentaal in de Zwitserse Alpen heerst.

Het is al weken lang extreem warm weer, waarbij de temperaturen in de bergen nagenoeg niet onder nul kwamen.

Vannacht werd er zelfs een record gebroken: de nulgradengrens lag op 5184 meter hoogte.

De condities op de drie- en vierduizenders van Wallis zijn zeer slecht. Passages zijn of verijst, of de sneeuw is zeer zacht.

Daarbij komt dat de gletsjerspleten zeer groot en open zijn, de sneeuwbruggen zwak en dat er op diverse bergen meer steenslag voorkomt.

Reddingsdiensten zoals Air Zermatt in Wallis hebben momenteel de handen vol aan het helpen van bergsporters in nood. Dagelijks worden reddingsacties uitgevoerd.

Opvallend: het meerendeel van de alpinisten die de afgelopen dagen door helikopters geëvaccueerd zijn, waren niet of slechts licht gewond.

Ze waren «slechts» verrast door de lastige en gevaarlijke omstandigheden op de berg. Sommigen kregen angst vanwege vallende rotsblokken.

Aangezien er geen zicht is op afkoeling op korte termijn, is het voor alpinisten momenteel raadzaam af te zien van zeer lange toeren en om in elk geval zeer vroeg te starten.

Daarbij gezegd hebbende dat er ook in de nacht meldingen zijn gedaan van rotslawines.

Het berggidsenburo van Zermatt zette eerder deze week de bergen Castor, Pollux en de Weissmies op de lijst met een negatief advies. Vanaf vandaag worden ook geen beklimmingen van de Matterhorn meer aangeboden.

Menno Boermans

Rettungssanitäter / Flight Paramedic

Air Zermatt AG

Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging NKBV Zwitserland.